Physics Questions And Answers | Objective Questions, MCQ – Competitive Exam – Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card


Physics Questions And Answers will help the applicants to qualify the physics section of any competitive exam. The purpose of Physics Quiz Questions And Answers is to encourage candidates to check their knowledge and improve the performance in Physics. Get Physics MCQ Questions And Answers from here.

recruitmentresult.com

These Physics Objective Questions And Answers are useful and there is strong chance to ask these Physics Competitive Exams Questions like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exams.

Physics Questions And Answers

Question 1: Which one of the following phenomena is used in optical fibres?

  1. Scattering
  2. Successive Reflection
  3. Refraction
  4. Total Internal Reflection

Answer: 4

Question 2: The human eyes has a lens which has a?

  1. Soft portion at its centre
  2. Hard surface
  3. Varying refractive index
  4. Constant refractive index

Answer: 4

Question 3: The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it is?

  1. Remote Sensing
  2. Remote Control
  3. Remote Accessing
  4. Space Shuttle

Answer: 1

Question 4: The space waves which are affected seriously by atmospheric conditions are?

  1. MF0
  2. HF
  3. VHF
  4. UHF

Answer: 4

Get Here: Physics Online Test

Question 5: Which of the following is not a semiconductor?

  1. Germinium
  2. Silicon
  3. Arsenic
  4. All of these

Answer: 3

Question 6: At zero degree kelvin a piece of germinium?

  1. Becomes semiconductor
  2. Becomes good conductor
  3. Becomes bad conductor
  4. None of these

Answer: 3

Question 7: Cathode rays enter an electric field normal to the lines of force. Then their path in the electric field is?

  1. Straight Line
  2. Ellipse
  3. Circle
  4. Parabola

Answer: 4

Question 8: With the rise of temperature, the specific resistance of semiconductor?

  1. Increases
  2. Remains Unchanged
  3. Decreases
  4. None of these

Answer: 3

Question 9: The cause of fractional atomic weights of elements is the presence of?

  1. Isobars
  2. Isotopes
  3. Isotones
  4. None

Answer: 2

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 10: The conductivity of a super-conductor is?

  1. Infinite
  2. Small
  3. Zero
  4. Large

Answer: 1

Question 11: A diode as a rectifier converts?

  1. AC to DC
  2. DC to AC
  3. Varying DC into constant DC
  4. High Voltage into low voltage and vice-versa

Answer: 1

Question 12: Which of the following is most suitable for the core of an electromagnet?

  1. Air
  2. Soft Iron
  3. Steel
  4. None of these

Answer: 2

Question 13: A source of magnetic field is?

  1. A static electric charge
  2. A moving electric charge
  3. A current loop
  4. Both (b) and (c)

Answer: 4

Question 14: A small piece of an unmagnetised material gets repelled when it is brought near a powerful magnet the material is?

  1. Paramagnetic
  2. Diamagnetic
  3. Ferromagnetic
  4. Non Magnetic

Answer: 2

Read Now: Current Affairs For Competitive Exams

Question 15: A thermoelectric refrigerator works on?

  1. Jule Effect
  2. Seebeck Effect
  3. Peltier Effect
  4. None of these

Answer: 3

Question 16: The filament of bulb is of?

  1. Mercury
  2. Copper
  3. Tungsten
  4. None of these

Answer: 3

Question 17: Good resistance coils are made of?

  1. Copper
  2. Manganin
  3. Gold
  4. Silver

Answer: 2

Check Now: General Science Quiz

Question 18: Equal charges are given to two spheres of different radii. The potential will be?

  1. More on smaller sphere
  2. More on bigger sphere
  3. Equal on both the sphere
  4. None of these

Answer: 1

Question 19: The resistance of an ideal voltmeter is?

  1. Zero
  2. Very low
  3. Very high
  4. Infinite

Answer: 1

Question 20: Electron volt (eV) is a unit of?

  1. Energy
  2. Potential
  3. Current
  4. Charge

Answer: 1

Physics Questions And Answers Download PDF

Physics Questions And Answers for Competitive Exam:

There’s a range of questions about topics such as energy, motion, friction, magnets, force, gravity and light. Take the challenge and pick up some interesting physics facts and Physics trivia along the way.

Try to solve these basic Physics MCQ for Competitive Exams for better results in SSC and Banking exams. Test how much you know about physics by trying our Physics Quiz. Bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option to get latest updates about Physics Multiple Choice Questions And Answers. You can also download Physics Questions And Answers PDF from here.

Something That You Should Put An Eye On:



Source link