Competitive Exam Trivia (MCQs) – Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card


Solve World Geography Questions and Answers as much as you can so as to score good marks in any Competitive Exam. As we know that World Geography is an important section of any Competitive Examination. So, Practice MCQ Questions and answers on World Geography to boost your acquaintance.

recruitmentresult.com

You can get updated knowledge about Competitive Exam Trivia and World Geography MCQs (Questions and Answers) from this single page. This will increase your knowledge and learning capability as well.

World Geography GK Questions and Answers for All Competitive Exam:

Quiz on Indian and World Geography with Answers help you to understand basic physical systems that affect everyday life (e.g. earth-sun relationships, water cycles, and wind and ocean currents).  Moreover it also helps us to learn the location of places and the physical and cultural characteristics of those places in order to function more effectively in our increasingly interdependent world.

For getting more details about World Geography Questions and Answers Pdf/ World Geography Quiz Online you may scroll down the complete page which is well updated by the team members of recruitmentresult.com.

World Geography Questions and Answers

Question 1: The Homolographic projection has the correct representation of

  1. shape
  2. area
  3. baring
  4. distance

Answer: Option 2

Question 2: The latitudinal differences in pressure delineate a number of major pressure zones, which correspond with

  1. zones of climate
  2. zones of oceans
  3. zones of land
  4. zones of cyclonic depressions

Answer: Option 1

Read Out: Indian Geography Questions and Answers for Competitive Exams

Question 3: The hazards of radiation belts include

  1. deterioration of electronic circuits
  2. damage of solar cells of spacecraft
  3. adverse effect on living organisms
  4. All of the above

Answer: Option 4

Question 4:   The great Victoria Desert is located in

  1. Canada
  2. West Africa
  3. Australia
  4. North America

Answer: Option 3

Question 5: The intersecting lines drawn on maps and globes are

  1. latitudes
  2. longitudes
  3. geographic grids
  4. None of the above

Answer: Option 3

Question 6: The light of distant stars is affected by

  1. the earth’s atmosphere
  2. interstellar dust
  3. both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer: Option 3

Question 7: The landmass of which of the following continents is the least?

  1. Africa
  2. Asia
  3. Australia
  4. Europe

Answer: Option 3

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 8: The habitats valuable for commercially harvested species are called

  1. coral reefs
  2. sea grass bed
  3. hot spots
  4. None of the above

Answer: Option 2

Question 9: Which of the following is tropical grassland?

  1. Taiga
  2. Savannah
  3. Pampas
  4. Prairies

Answer: Option 2

Question 10: With the disintegration of USSR in end 1991, comprised of ____ Union Republics.

  1. 15
  2. 10
  3. 5
  4. 25

Answer: Option 1

Question 11: The iron ore mined at Bailadila is mostly

  1. haematite
  2. siderite
  3. limonite
  4. magnetic

Answer: Option 1

Question 12: The leading state in producing paper is

  1. Bihar
  2. West Bengal
  3. Kerala
  4. Orissa

Answer: Option 2  

Question 13: The largest dune files are found in

  1. Middle East
  2. North Africa
  3. both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer: Option 3

Start Now: History Quiz

Question 14: The Harmattan is

  1. cool, extremely dry wind that forms over the Sahara and blows westward or south-westward to the African coast
  2. wind that blows during the dry season from December to February
  3. tertiary wind that carry great quantities of fine dust from the Sahara
  4. All of the above

Answer: Option 4

Question 15: The largest gold producing country in the world(in 2006) is

  1. China
  2. Canada
  3. South Africa
  4. USA

Answer: Option 3     

Question 16: The hydrological cycle is a conceptual model that describes

  1. the storage of water between biosphere, hydrosphere, atmosphere and lithosphere
  2. the movement of water between biosphere, atmosphere, lithosphere and hydrosphere
  3. both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer: Option 3

Question 17: The least explosive type of volcano is called

  1. Basalt plateau
  2. Cinder cone
  3. Shield volcanoes
  4. Composite volcanoes

Answer: Option 1

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Question 18: The largest fish exporting region in the world is

  1. the north-east atlantic region
  2. the north-east pacific region
  3. the north-west pacific region
  4. the south-east asian region

Answer: Option 1

Question 19: The largest country of the world by geographical area is

  1. Russia
  2. Vatican City
  3. Australia
  4. USA

Answer: Option 1

Question 20: The hot and cold deserts together occupy nearly ____ land area of the world.

  1. 1/2
  2. 1/4th
  3. 1/3rd
  4. 3/4th

Answer: Option 3

Final Note:

With the help of these World Geography Trivia Questions and Answers for Competitive Exam, Trivia MCQs it will become easier for you in preparing for Competitive Examination. to get more related updates keep visiting our pages.

Something That You Should Put an Eye On:



Source link